Vår process


Val av kakaoböna

För oss är det viktigt att bönorna odlas ekologiskt och rättvist. Runt ekvatorn odlas kakaobönor som får olika smakprofiler beroende på genetik och odlingsförhållande. Den lokala producenten skördar, fermenterar och torkar bönorna innan de skeppas till oss.  Vi tar hem små prover och testar oss fram till lämplig sätt att locka fram smakerna. När vi hittat rätt rostprofil mm så beställer vi ett  större antal bönor, oftast levererade i 60 kg jutesäckar. 

Rostning

Efter att vi kvalitétsgranskat och sorterat bort bönor som inte uppfyller våra krav så rostar vi enligt den unika rostprofil som vi tycker ger den smakprofil som vi önskar. Detta gör vi antingen i vår trumrost eller i konventionell bageriugn.

Krossning

Skalen på bönorna skall inte vara med i den färdiga chokladmassan. I en maskin som kallas winnower krossas bönorna till mindre delar som kallas nibs och skalen avskiljs med hjälp av gravitation och en luftström.

Stenmalning

Efter att vi bestämt vilken produktvariant som skall tillverkas maler vi bönorna i en stenmalningsprocess i en s k melangeur,  Nibsen blir då till en flytande massa där vi tillsätter socker, mjölkpulver, kakaosmör och arom beroende på produkt. Vi använder inga onödiga tillsatser som t ex lecitin. Allt mals till en kornstorlek på tusendels millimetrar så att en trevlig len choklad bildas. Därefter låter vi den färdiga massan conhas (röras runt) i upp till 72 timmar för att utveckla den smak som önskas.

Temperering

För att inte chokladen skall smälta direkt vid beröring så utsätts chokladmassan för olika temperaturer så att kakaofettet bildar en form som kallas beta. När denna form uppnåtts så är den mindre känslig för att smälta i handen samt att ett "snäpp" hörs när man bryter sig en smakbit.

Formning

Vi tillverkar själva våra formar som vi gjuter chokladkakorna i. Chokladen kan i princip ha vilket mönster som helst. Vi ser detta som vårt unika koncept som i samband med god choklad blir en fantastisk kombination.

Paketering

I samarbete med det lokala tryckeriet i Lysekil har vi tagit fram omslag som passar våra standarkakor. Ett "fönster" på framsidan som visar texten/mönstret som chokladkakan har eller utan fönster. Vid andra storlekar specialanpassar vi omslag/paket.

Förvaring

Choklad ska förvaras torrt och svalt gärna 16-18 grader. Förvara ej i direkt solljus